Biologische bloemkoolsoep

Voorbereiding
Snijd de bleekselderij in plakjes.
Snipper de uien.
Breek de bloemkool in roosjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Bereiding
Verwarm de olie in een grote pan (met dikke bodem) en stoof hierin de uien en bleekselderij tot ze glazig zijn. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze mee op matig vuur. Breng ondertussen 1 liter water aan de kook in een andere pan en voeg de groentebouillon tabletten toe. Giet de bouillon en de room over de groenten, voeg de aardappels toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de aardappels en de groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en bestrooi met een snufje nootmuskaat. Eet smakelijk!

Benodigdheden

  • 1 biologische bloemkool
  • 2 uien 3 stengels bleekselderij
  • 3 grote aardappels
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 200 ml (koks)room
  • Snufje nootmuskaat

Broccoli met pasta en kip

Voorbereiding
Snijd de kip in blokjes en bestrooi ze met zout en peper naar smaak. Snijd de lente ui in stukjes van ongeveer 2 cm. Breek de broccoli in roosjes. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Snijd de oesterzwammen in repen van 1,5 cm (of de champignons in vieren). Zet een grote pan met ¾ water op waar zowel de pasta als de broccoli in kan. Voeg zout toe

Bereiding
Verwarm de olie in een grote pan (met dikke bodem) en stoof hierin de uien en bleekselderij tot ze glazig zijn. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze mee op matig vuur. Breng ondertussen 1 liter water aan de kook in een andere pan en voeg de groentebouillon tabletten toe. Giet de bouillon en de room over de groenten, voeg de aardappels toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles zachtjes koken tot de aardappels en de groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer en bestrooi met een snufje nootmuskaat. Eet smakelijk!

Benodigdheden

  • 2 biologische kipfilets
  • 2 stronken broccoli
  • 1 bakje oesterzwammen (champignons of shiitake mag ook)
  • 3 lente ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 handen gezouten cashew noten
  • 350 gram vlinderpasta (farfalle)
  • 1 kruidenkaas
  • Olijfolie
  • Parmezaanse kaas
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper

Savooiekool kip en rijst

Voorbereiding
Snijd de kool in reepjes.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Gebruik 4 eetlepels olijfolie en een diepe schaal of kom om de kipfiletblokjes in te marineren. Strooi daar twee eetlepels kerrie overheen peper en zout en roer goed door. Laat dit vervolgens, afgedekt, 10 minuten in de koelkast staan. Zodat de kipfilet goed op smaak kan komen.
Snipper de uien.
Schil de appels en snijd deze in partjes.
Zet een pan met voldoende heet water op en laat het water koken(voor de rijst).
Wokpan of pan met dikke bodem klaarzetten

Bereiding
Breng water aan de kook en bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet de wokpan (of pan met dikke bodem) klaar. Voeg de gemarineerde blokjes kipfilet toe en bak deze goudbruin (eventueel met extra olijfolie). Voeg voor de kipfilet goudbruin is de uiensnippers toe en bak een paar minuten mee (niet bruin laten worden). Voeg vervolgens de appelpartjes toe en meng dit goed met de uiensnippers en de kipfilet.

Daarna kan de in reepjes gesneden savooiekool worden toegevoegd. Doe dit in delen, want de kool slinkt nog in tijdens het roerbakken. Voeg bij elk deel savooiekoolreepjes voldoende kerrie en eventueel zout en peper toe (je kunt dit gerecht zo mild of pittig maken als je zelf wilt). Roerbak het geheel enige minuten tot de savooiekool voldoende geslonken en gaar is (de savooiekool mag wel lekker knapperig blijven). Serveer rijst en savooiekool apart. Eet smakelijk!

Benodigdheden

  • 1 savooiekool
  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • 2 uien
  • 4/5 appels (1 appel per persoon)
  • Olijfolie
  • Zout en peper
  • Kerrie
  • Rijst (zilvervliesrijst of basmatirijst)

Rode biet Carpaccio

Voorbereiding
Snijd de rode biet in dunne plakken(rasp)
Hak de walnoten grof
Bak de walnoten in een droge pan en neem ze daarna uit de pan
Doe alle spek in een koekenpan en bak het knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier
Maak de sla schoon en laat uitlekken
Was de appels en snijd ze in partjes
Klop een dressing van de azijn, zout en peper, honing en de olijfolie

Bereiding
Verdeel de dunne plakken rode biet over de borden (dakpansgewijs). Verdeel de sla over de bieten. Verdeel de dressing over de carpaccio en bestrooi met de walnoten en spek.

Benodigdheden

  • 4 rode bieten (eventueel voorgekookt en vacuüm verpakt)
  • 4 dunne plakken ontbijtspek
  • 2 kleine appels
  • Honing
  • 1 eetlepel walnoten
  • 75 gram veldsla
  • 4-6 eetlepels appelazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper

Gevulde appels met bietenstamp en geitenkaas

Voorbereiding
Schil de aardappels en snij in kleine blokjes (ca 200 gram)
Rasp de bieten (ca 300 gram)
Was de appels en snij deze horizontaal door. Hol ze daarna uit met een bolletjes steker. Hak de helft van de appelbolletjes fijn.
Verkruimel de geitenkaas in kleine stukjes

Bereiding
Kook de aardappelen gaar in ruim water met zout. Giet ze af en stamp ze samen met de geraspte bietjes en de boter tot een fijne puree. Roer de fijngehakte appelbolletjes door de puree. Breng de puree op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de halve appels in een ovenschaal en vul ze met de bietenpuree. Verdeel de geitenkaas en pijnboompitten erover en besprenkel met de honing. Giet het vruchtensap langs de appels, leg de rest van de appelbolletjes eromheen en bak de appels in circa 20 minuten gaar en bruin.

Benodigdheden

  • 2 kruimige aardappelen
  • 2 bieten, voorgekookt
  • 2 eetlepels boter (roomboter)
  • 4 appels
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel honing
  • 200 ml appelsap of sinaasappelsap
  • Zeezout en versgemalen peper

Rode biet, avocado salade met brood met geitenkaas

Voorbereiding
Rooster het brood
Laat de grill alvast voorverwarmen
Snij de basilicum in dunne reepjes
Meng de basilicum met de geitenkaas in een kom
Was en scheur de little gem blaadjes in stukjes
Laat de rode bietjes goed uitlekken en snij ze in blokjes
schil de avocado’s, verwijder de pit en snij dan in blokjes
Snij de hazelnoten in stukjes (of gebruik een vijzel) en rooster ze

Bereiding
Besmeer het brood met het geitenkaas/basilicum mengsel en leg ongeveer 5 minuten onder de hete grill totdat de kaas goudbruin gekleurd is. Haal het brood onder de grill vandaan en leg apart. Meng de mosterd en balsamico in een kom tot een dressing. Voeg de olijfolie langzaam toe, blijf ondertussen goed roeren. Strooi zout en peper, naar smaak, over de bieten en meng deze in een ruime (sla)kom met de blaadjes little gem. Verdeel de dressing over de rode biet en little gem. Verdeel nu de salade over de borden en bestrooi met de avocado blokjes (eventueel met zout en peper) en de hazelnootstukjes. Serveer het brood met daarop het geitenkaasmengsel erbij.

Benodigdheden

  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels verse basilicum
  • 4 sneetjes dik geroosterd brood (boerenbrood)
  • 1 eetlepel franse mosterd (zacht van smaak)
  • 2 eetlepels balsamico
  • (zee)zout en versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 gram rode bieten (vacuüm verpakt)
  • 2 little gem (sla)kropjes
  • 2 avocado’s
  • 5 eetlepels geroosterde hazelnootstukjes

Bietenstamppot

Voorbereiding
Schil de aardappels,was ze en snij in tweeën
Snij de rode bieten in blokjes en bewaar het sap
Schil de appels en snij in dunne plakjes of schijfjes
Snipper de ui
Snij de kaas in (kleine)blokjes

Bereiding
Zet een pan water op het vuur en kook daarin de aardappels gaar. Gebruik voor de rode bieten een pan met dikke bodem of een grote koekenpan. Laat een blokje (room)boter in de pan smelten en voeg de (gesnipperde) ui toe. Voeg daarna de appel toe, rode bieten en het sap. Bestrooi met peper uit de molen en (zee)zout naar smaak en roerbak enige minuten.

Zet het vuur laag en laat het bietensap langzaam indikken (dit gaat overigens vanzelf). Gebruik geen deksel op de pan. Giet de aardappels af en zet weer op het vuur. Voeg de melk en een klontje boter toe en breng aan de kook. Betrooi de aardappels met peper (uit de molen) en (zee)zout en stamp fijn met de puree stamper. Zet het vuur uit en voeg het bietenmengsel toe. Roer met een grote lepel goed door elkaar. Voeg als laatste de komijnekaas toe en roer nog een keer door elkaar.

Benodigdheden

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 pakjes rode bieten vacuüm verpakt
  • 4 appels
  • (room) boter
  • 1 (rode) ui
  • 200 ml melk
  • 250 gram komijnekaas
  • (zee)zout en peper uit de molen

Salade van penne met rode bieten en kipfilet

Voorbereiding
Laat de bieten in een zeef uitlekken en snij vervolgens in plakjes
Was de sla en snij de sla in reepjes
Snij de peterselie fijn
Rasp de kaas in flinterdunne plakjes
Snij de kipfilet in reepjes

Bereiding
Breng in een ruime pan water aan de kook en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet vervolgens af en spoel de penne na met koud stromend water. (In een vergiet). Bestrooi de kipfilet reepjes met peper en zout en bak gaar met een scheutje olijfolie. Meng de bieten in een grote kom samen met de penne, peterselie, 4 eetlepels olijfolie en de azijn. Breng op smaak met peper en zout. Neem de kipfilet uit de pan en laat afkoelen. Voeg toe aan de pasta en meng ook de sla erdoor. Serveer de salade met de kaas erover op een bord of in een schaal. Besprenkel er eventueel nog wat olijfolie over.

Benodigdheden

  • 300 gram kipfilet
  • 300 gram penne rigate
  • 1 vacuümpak rode bietjes (500 gram)
  • 2 handen verse peterselie
  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • Kropje sla
  • 75 gram Grana Pandano (kaas)
  • (zee)zout en peper uit de molen

Geroosterde biet met kabeljauw en pistachepesto

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden

Bereiding
Rasp de schil van een citroen. Dep de vis droog en bestrooi aan beide kanten met (zee)zout en versgemalen peper. Meng 1 theelepel citroenrasp met de bloem en wentel de vis erdoor. Schud de overtollige bloem eraf en zet de vis in de koelkast. Pel de pistachenoten en maal ze fijn samen met de peterselie, knoflook, en olijfolie tot een pesto (staafmixer) Breng op smaak met zout en peper

De bieten kunnen op twee manieren bereid worden:
Schil de bieten en snij ze in dikke parten en schud ze in een ovenschaal om met de tijm en twee eetlepels olijfolie. Maal wat peper over de bieten en giet er een paar eetlepels water bij. Laat ze ongeveer 40 minuten garen in de oven, dek halverwege de bieten af met aluminiumfolie voor het evt. verbranden

of

Kook de ongeschilde bieten beetgaar.
Schil de bieten en snijd in dikke parten en schud ze in een ovenschaal om met de tijm en twee eetlepels olijfolie.
Maal wat peper over de bieten en giet er een paar eetlepels water bij.
Daarna nog ongeveer 15 minuten in de oven.

Bak de kabeljauw met wat olijfolie, aan beide kanten ongeveer 4 minuten. Serveer de kabeljauw met de pistachepesto en de rode biet

Benodigdheden

  • 400 gram kabeljauwfilet (in 4 gelijke stukken)
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 gram rauwe bieten
  • 2 takjes verse tijm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • (zee)zout en versgemalen peper
  • aluminiumfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram gepelde pistachenoten
  • 50 ml olijfolie